10 felejthetetlen idézet a Reszkessetek, betörők!-ből

2019.12.24 17:35

10 felejthetetlen idézet a Reszkessetek, betörők!-ből

 

 

Kevin és a Reszkessetek, betörők! elengedhetetlen kellékei a karácsonynak (Fotó: 20th Century Fox)

Nincs karácsony Kevin nélkül, így természetesen idén sem maradhat el az ilyenkor szokásos Reszkessetek, betörők!-maraton, amely alatt az ezredik megtekintés után is úgy fülelünk (és szakadunk a röhögéstől), mintha akkor látnánk életünkben először. Hogy kicsit hangolódjunk az ünnep várva várt csúcspontjára, összegyűjtöttünk nektek tíz olyan szállóigévé vált mondatot, amelyet a Reszkessetek, betörők!-nek köszönhetünk.

Néhány nap és ismételten teljes pompájában tekinthetjük meg sokak kedvenc karácsonyi mozijait, a Reszkessetek, betörők! első három felvonását, amelyek minden évben felejthetetlen perceket okoznak az egész családnak - még úgy is, hogy valószínűleg már rongyosra pörgettétek az összes epizódot.

Hogy miért lett a Reszkessetek, betörők! ekkora klasszikus, azt nehéz megmagyarázni. Varázslatos, szerethető, jópofa, karácsonyi, és még akció is van benne dögivel, de ezek az alkotóelemek számtalan más ünnepi moziban is megtalálhatóak. 

Egy biztos, 1990-ben Chris Colombus olyan varázslatos egyveleget hozott tető alá, amely joggal csábítja el minden szenteste újra és újra a rajongókat, hogy ők is részesei legyenek annak a csodának, amit egy kisfiú véghezvisz. Talán úgy is fogalmazhatok, hogy miközben Kevin kalandjait követjük nyomon, egy kicsit mi is gyereknek érezhetjük magunkat: a legkisebb McCallister bőrébe bújva védjük meg házunkat a betörőktől. Mert hát mindannyian ezt tennénk, nemde?

Hogy idén is elcsípjétek ezeket a felemelő pillanatokat, nem kell sokat kapcsolgatni, ugyanis 2019-ben a TV2 nyerte meg a Reszkessetek, betörők!-et, és hogy képben kegyetek, mutatjuk, melyik epizódot mikor láthatjátok:

- December 24-én 20.35: Reszkessetek, betörők!
- December 25-én 20.45: Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban
- December 26-án 20.40: Reszkessetek, betörők! 3.

Most, hogy már mindent tudtok, következzen tíz olyan híresen hírhedt idézet, amely a Reszkessetek, betörők! epizódjainak köszönhetően égett bele az emlékezetünkbe:

Na, ne játszd meg magad! Te bárkivel képes vagy hetyegni: Szipka, Al, Leó, a Túskólábú kicsi Moe, Vigyori, Vézna Bob, Cliff...

Kezdésnek rögtön kedvenc jelenetemet idézném fel, amely a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban hangzik el. Kevin hotelszobában élvezi a karácsonyi vakációt, majd miután a szálloda dolgozói rájönnek a turpisságra, közös erővel akarják kérdőre vonni a fiút. Persze a kis McCallistert sem kell félteni, és kedvenc filmjének, a Szennyes lelkű angyalok klasszikus soraival várja a nyugalmát megzavarókat. A többit tudjátok...

Home Alone Film GIF

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!


Ezzel elérkeztünk a Reszkessetek, betörők! ikonikus mondatához, amely a sajtos pizza után vágyakozó Kevin hű barátja, a Szennyes lelkű angyalok főszereplője, Gengszter Johnny szájából hangzik el miután telepumpálta ólommal Kígyót (és a pizzafutárt), aki egy csomagot és főnökének üzenetét hozta a rosszarcú maffiózónak. Tartsd meg a mocskot, te apró állat!

 

- Hamuripők, hol a cipőd?
- Állj már üresbe, hogy van toll a füledbe?

Marv és Harry igencsak nehéz időszakon vannak túl, hát még miután megismerkedtek Kevin házőrző ketyeréivel: az egyik a kerti rejtett csapdáknak köszönhetően csupasz talppal, a másik kátránnyal beborítva és tollal a fülében élte túl az első rohamot, hogy a kisautók végeláthatatlan mezője után közelebbi barátságot alakítsanak ki a laminált padlóval.

 

Elég volt, vagy kértek még a pofátokba?


Mindezt persze Kevin teli vigyorral nézi végig, majd miután a betörők minden egyes csapdájába belesétáltak, már-már gúnyos kacajjal szólítja meg a gyanútlan rosszfiúkat, hogy képben legyenek: a java még csak ezután jön...

 

home alone film GIF

 

Jóváhagyta ezt a fogkefét az amerikai fogászok szövetsége?


Miután Kevin család nélkül maradt, neki kellett elintéznie a szürke hétköznapok ügyes-bajos teendőit, így rá maradt a bevásárlás is, amit meglepően éretten kezelt: nem elég, hogy kuponokkal készült, néhány játékkatonával még a picikre is gondolt, majd csak olyan fogkefét volt hajlandó venni, amelyet jóváhagyott a fogászok szövetsége. Persze ez sem végződött baj nélkül, ugyanis a szomszéd által okozott nagy ijedtség hatására, ellopta az eszközt, így "bűnözőként tengette tovább életét".

 

Pofa be, roló le!


Kétségkívül az egyik kedvenc idézetem a Reszkessetek, betörők!-szériából, amely a nagy családi pizzázást követő kalamajka után hagyja el Kevin száját. Valahogy meg tudom érteni, egész este arra várt, hogy egy szelet sajtos pizzával nyugtassa meg a gyomrát a nagy út előtt, persze Buzz ezúttal is gondoskodott róla, hogy keresztbe tegyen legkisebb testvérének.

 

Áldd meg ezt a magas tápértékű, mikrohullámú makarónit, és azokat, akik árengedménnyel árusították. Ámen.

Miután összerakta a kis fejében, bárhogy próbálkozik, előbb vagy utóbb szembe nézzen a rosszarcokkal, eszeveszett készülődésbe kezdett, és igazi harctérré változtatta át a családi fészküket. Többek között arcba csapódó súlyzókkal, tűzforró kilinccsel és még egy csendesen zakatoló szerszámtartóval is várta a vendégeket, ám a buli előtt megjutalmazta magát pár finom falattal. Az más kérdés, hogy nem volt ideje hozzálátni az ínycsiklandozó fogáshoz.

 

Lezuhanyoztam, szappannal megmostam minden porcikámat, különös tekintettel a testnyílásokra, valamint a lábujjak közére és a köldökömre, ami még soha nem jutott eszembe, pedig igen egészséges. Megmostam a hajamat felnőtt samponnal, és bekentem hajzselével, hogy csillogjon. Sehol sem találom a fogkefémet, úgyhogy elmegyek ma venni egyet. Egyébként pedig egy jajszavam sem lehet.

Hát igen, Kevin elszabadult! És miután beleunt a véget nem érő szánkózásba, ugrándozásba, fagyievésbe és a Szennyes lelkű angyalokba, egy fokkal felnőttesebbre vette a figurát: minden kencét végigpróbált, amit édesapja holmijai között talált. Igen, az arcszesz még egy ideig nem lesz a legjobb barátja!

 

Itt senkin sincs ruha. Hányinger.


Miután Kevinnek pénzre volt szüksége, és a házuk felfedezésére indult, eszébe jutott, hogy egyik testvérének, Buzznak a szobája számos menő cuccot rejthet. A nagy kutakodás közben aztán bátyja barátnőjéről készült csábos fotója után - hogy enyhítse a fájdalmakat - egy Playboy is a keze ügyébe került, amelyet aztán igencsak a korának megfelelő reakcióval nyugtázott.

 

Amerika legunalmasabb utcájában lakunk, amiben soha semmi nem történik, amire rá lehetne fogni, hogy veszélyes.

Na, ez az a mondat, amit ha meghallasz egy filmben, egyből tudod, hogy ennek csúnya haddelhadd lesz a vége. És hát a Reszkessetek, betörők! esetében sem lett ez másképpen, ugyanis miután a két betörő, Marv és Harry végigfosztogatták az unalmas utcát, MaCallisterék háza felé vették az irányt, ahol aztán annyi áldást kaptak, csoda hogy túlélték. Még, hogy nem történik semmi...

 

home alone christmas movies GIF

 

Forrás:
 fmc.hu/2019/12/18/tartsd-meg-az-aprot-te-mocskos-allat-10-felejthetetlen-idezet-a-reszkessetek-betorok-bol/

Vissza

"Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!"
Így készült a Reszkessetek betörők kamu maffiafilmje

 

Legtöbbször a címben említett sort idézzük a Reszkessetek betörőkből. De azt tudtad, hogy már akkor leforgatták a Szennyes lelkű angyalokat, mielőtt Kevin egyáltalán a kamerák elé állhatott volna?

Jön a karácsony, Kevint megint otthon hagyják a szülei minden létező tévécsatornán legalább egyszer, és ha nem, akkor megnézzük DVD-ről, mert kell. A Home Alone talán legemlékezetesebb része sosem az volt, amikor Macaulay Culkin valamilyen módon pürésítette szerencsétlen Joe Pescit és Daniel Sternt, hanem az a bizonyos Szennyes lelkű angyalok, a noir maffiafilm, amit Kevin alig mert megnézni, de remekül beszélt helyette, ha szükség volt rá.

 

 

Ralph Foody a Szennyes lelkű angyalok forgatásán

 

A kamu gengszterfilm, az Angels With Filthy Souls bármennyire is fura, de még  azelőtt leforgott, hogy Kevin bármit is művelt volna a kamerák előtt. Egyetlen nap alatt készült el, pont az előtt a nap előtt, amikor elkezdték volna a mozi érdemi forgatását a többi szereplővel. Ahhoz képest, hogy csak egy rövidke "film a filmen belül", eléggé sok odafigyelést kapott. Ha jobban megnézzük, a szereplőket végig kicsit alulról lehet látni, állítólag azért, mert egy gyerek szemszögéből szerették volna láttatni az eseményeket. Ezzel együtt azt akarták, hogy egy kilencéves rendesen megrémüljön tőle, és mondhatjuk, hogy ez viszonylag baromi jól sikerült is.

Eredetileg címe sem lett volna, "Gangster Movie" munkacímmel álltak neki, mert teljesen feleslegesnek gondolták a névadást, mikor rájöttek, hogy Kevin egy videókazit tesz majd be a lejátszóba, arra meg csak kell írni valamit. Így lett a címe Szennyes lelkű angyalok, utalva ezzel az 1938-as Mocskos arcú angyalokra (Angels With Dirty Faces).

 

 

 

A szösszenetet egyébként ugyanott forgatták, ahol a film többi részének nagyját, a New Trier West High School gimnázium egyik csarnokában. A teremnek csak két fala volt, és állítólag pont úgy nézett ki, mintha egy '40-es évekbeli gengszterfilm egyik helyszíne lett volna. A főszerepet Ralph Foody kapta, aki eredetileg egyébként a pórul járt Snakes lett volna a sztoriban. Foodyt egyébként egészen a haláláig, 1999-ig ezzel a szerepével azonosították, az utcán millióan szólították le miatta, valószínűleg megtartott pár aprót. Így lett az életünk része a "tartsd meg az aprót, te mocskos állat"-mondat. Persze Foody és a jó öreg fegyvere a második részben is visszatértek, de mégis az első az, amiért nem lehetünk elég hálásak. Fogjuk is még idézgetni nagyon sokáig.

 

Forrás: player.hu/kult/tartsd-meg-az-aprot-te-mocskos-allat-igy-keszult-a-reszkessetek-betorok-kamu-maffiafilmje/

Reszkessetek, betörők!

Home Alone

amerikai vígjáték, 103 perc, 1990

 

Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek - Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba.

 

Reszkessetek, betörők! 2.

Home Alone 2.

amerikai vígjáték, 120 perc, 1992

 

Még egy balhés karácsony! A kis Kevin két éve egy párizsi utat hagyott ki a zavartalan otthoni vakáció reményében, most pedig New Yorkban kénytelen az ünnepeket egyedül tölteni. Ügyes trükkel belopózik a Plaza Hotelbe és épp élvezné a magányt, amikor balszerencséje összehozza két régi ismerősével. Harry és Marv, a Vizes Banda tagjai Kevinék házának kirablási kísérletével írták be nevüket a bűnözés történetébe. Csoda-e, hogy börtönükből megszökve mindent megadnának a revansért?

 

Reszkessetek, betörők! 3.

Home Alone 3.

amerikai családi vígjáték, 102 perc, 1997

 

Négy dörzsölt tolvaj próbál megkaparintani egy szupertitkos katonai adatokat tároló mikrochipet, melyért a feketepiacon dollármilliókat adnának felforgató hatalmak. Az értékes zsákmánynak azonban lába kél, és kalandos utat jár be egy játékautó alkatrészei között. A nyomok Hongkongból egy csendes chicagói kertvárosba, a Pruitt család otthonába vezetnek. Csak egyvalaki tartózkodik a házban, csak ő tudja, hol rejtőzik az áhított kisautó. De a négy bajkeverő hamarosan saját bőrén tapasztalja, hogy ez az egy is bőven elég gondot okoz, mert nem létezik nála agyafúrtabb és kiborítóbb ellenfél. Ravasz, bátor, talpraesett - és csak 8 éves! Kedvenc játékáért pedig mindenre képes.

 

NINCS KARÁCSONY KEVIN NÉLKÜL

Home alone poster.jpg

Home Alone 2.jpg
 

Home Alone 3 film.jpg

 

Reszkessetek, betörők!
(Home Alone)
1990-es amerikai film

Home Alone House.jpg
Rendező Chris Columbus
Producer Mark Levinson
Vezető producer Tarquin Gotch
Műfaj vígjáték
Forgatókönyvíró John Hughes
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr Julio Macat
Vágó Raja Gosnell
Jelmeztervező Jay Hurley
Díszlettervező
Gyártás
Gyártó
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín Illinois
Játékidő 103 perc
Költségvetés 15 millió USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 285 761 243 USD
Kronológia
Következő Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban
További információk

 

 

Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban
(Home Alone 2: Lost in New York)
1992-es amerikai film
Rendező Chris Columbus
Producer John Hughes
Műfaj vígjátékkaland
Forgatókönyvíró John Hughes
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr Julio Macat
Vágó Raja Gosnell
Jelmeztervező Jay Hurley
Díszlettervező Sandy Veneziano
Gyártás
Gyártó
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 120 perc
Költségvetés 18 millió USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • USA 173 585 516 USD
  • Earth flag PD.jpg 185 409 334 USD[1]
Kronológia
Előző Reszkessetek, betörők!
Következő Reszkessetek, betörők! 3.
További információk

 

 

Reszkessetek, betörők! 3.
(Home Alone 3)
1997-es amerikai film
Rendező Raja Gosnell
Producer John Hughes
Műfaj vígjátékkrimi
Forgatókönyvíró John Hughes
Főszerepben
Zene Nick Glennie-Smith
Operatőr Julio Macat
Vágó
  • Malcolm Campbell
  • Bruce Green
  • David Rennie
Jelmeztervező Jodie Lynn Tillen
Díszlettervező Henry Bumstead
Gyártás
Gyártó
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 102 perc
Költségvetés 32 millió USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 79 082 515 USD
Kronológia
Előző Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban
Következő Reszkessetek, betörők! 4.
További információk

 

Elérhetőség

Ozsi

+36203414528

© 2014-2020. Minden jog fenntartva. KZS. SZFP. www.ozsi.hu

Készíts ingyenes honlapotWebnode